Estatuts
Estatuts
ESTATUTS DE LA COOPERATIVA DE PERSONES CONSUMIDORES I USUÀRIES “LA LLEVA, COMUNITAT ENERGÈTICA DEL BAIX MONTSENY, SCCL".
PREÀMBUL
La Cooperativa es constitueix amb l’objecte d’esdevenir un subjecte molt significatiu del procés de Transició Energètica (TE) del Baix Montseny, procés entès com aquell que, a través d’una sèrie de projectes i altres iniciatives, ha de dur el territori a disposar d’un model de consum final d’energia completament basat en l’eficiència i l’ús de recursos energètics renovables i (majoritàriament) locals i, com a conseqüència, un sistema no generador d’emissions de GEH (gasos d’efecte hivernacle), tot plegat en el termini mínim possible.
Aquestes actuacions han d’abastar els diferents tipus de consums (tèrmic, elèctric, mobilitat...), en tots els àmbits d’activitat i en el conjunt de tot el Baix Montseny, tot seguint un criteri de requerir les mínimes aportacions o inversions per part dels beneficiaris, de forma que no hi hagi barreres econòmiques per a l’accés de la ciutadania als serveis i iniciatives que es duguin a terme.
La participació de la cooperativa i els seus socis en aquest procés de Transició Energètica ha de permetre l’empoderament ciutadà de cara a participar en aquesta transformació social, econòmica i ecològica on la ciutadania passa a situar-se com a protagonista central d’aquest nou model energètic. Com a conseqüència de tot plegat, aquests socis i sòcies han de rebre, per mitjà de la cooperativa, serveis assequibles per a tothom, de major qualitat, menor cost i alta fiabilitat i seguretat, tot gaudint d’un entorn més net i sostenible.
Conscients que estem engegant i explorant nous camins per abordar el repte global i urgent de la lluita contra el canvi climàtic, situem dins els nostres objectius el fet de crear referents replicables i escalables, fomentar-los en el conjunt del Baix Montseny i del País i afavorir els intercanvis i l’aprenentatge mutu amb altres iniciatives similars.
Article 1. Denominació
Amb la denominació de LA LLEVA, COMUNITAT ENERGÈTICA DEL BAIX MONTSENY,SCCL es constitueix una societat cooperativa de persones consumidores i usuàries, que contempla la possibilitat del treball associat, sempre com a entitat sense ànim de lucre. La cooperativa restarà subjecta als principis i disposicions de la Llei de cooperatives de Catalunya vigent en cada moment i s’obliga a complir els principis de l’Aliança Cooperativa Internacional.
Article 2. Finalitats i objecte social
En tant que cooperativa de persones consumidores i usuàries és l’objecte de la societat satisfer les necessitats energètiques de les persones sòcies consumidores i les seves famílies, mitjançant el subministrament de béns i la prestació de serveis, amb la finalitat última d’aconseguir un model energètic més sostenible socialment, econòmicament i mediambientalment, contribuint a la Transició Energètica (TE) del Baix Montseny, entesa com aquell el conjunt de projectes i d’iniciatives que han de dur el territori a disposar d’un model de consum d’energia eficient, basat fonamentalment en l’ús de recursos energètics renovables i majoritàriament locals en el menor termini possible.
En concret, constituiran l’objecte social de la cooperativa les següents activitats:
- La producció i generació d’energia amb tot tipus de fonts renovables, principalment en base a l’autoconsum compartit, com a la seva comercialització;
- L’impuls, el disseny, la instal·lació i la gestió de tot tipus de projectes, instal·lacions adreçades tant a la generació d’energia amb tot tipus de fonts renovables, com a l’estalvi i l’eficiència energètics, així com a qualsevol projecte de substitució de fonts energètiques no renovables, tant amb recursos propis, com aliens;
- Proporcionar tot tipus de serveis energètics, inclosa la comercialització d’energia a les persones sòcies, i dins els límits legals, a terceres persones sense que, en cap cas, les operacions amb terceres persones no sòcies superin el cinquanta per cent del total de les operacions realitzades per la Cooperativa.
- Desenvolupar activitats de promoció, sensibilització i participació ciutadana en temes com les bones pràctiques energètiques, la mobilitat sostenible, la millora dels serveis energètics municipals, la innovació tecnològica i social i tots aquells aspectes que contribueixin a impulsar la transició energètica i ecològica en el territori del Baix Montseny, així com les accions d’intercooperació, col·laboració i l’intercanvi d’experiències, a altres territoris. Establir, en aquest sentit, les activitats de col·laboració amb altres entitats similars del territori, o més enllà, com pugui ser la creació i participació en cooperatives de segon grau o superiors.
- Desenvolupar accions de cooperació internacional, tant directament com amb d'altres organitzacions, per a contribuir a la transició ecosocial i energètica dels països en vies de desenvolupament, amb l'objectiu d'afavorir la seva sobirania energètica i millorar el seu benestar.
- Les altres activitats que la legislació catalana, estatal o europea vigent, o la que es pugui promulgar en un futur reservi a les anomenades “comunitats energètiques” (ja es tracti de les actuals comunitats ciutadanes d’energia –CCE- o comunitats d’energies renovables - CER-), segons, respectivament, definició de la Directiva 2019/944, del Parlament Europeu i del Consell de 5 de juny de 2019, sobre normes comunes per al mercat interior de l’electricitat i per la qual es modifica la Directiva 2012/27/UE, així com de l’article 6.j) de la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del Sector Elèctric, i de la Directiva 2018/2021, del Parlament Europeu i del Consell de 11 de desembre de 2018, relativa al foment de l’ús d’energia procedent de fonts renovables, i que contribueixin a l’acompliment dels fins i objectius fundacionals de la Cooperativa.
- Donar suport i col·laborar en iniciatives (principalment públiques) complementàries o sinergètiques a la Transició Energètica en aspectes socials com ara la formació i reciclatge professional, la pobresa energètica, inserció laboral de col·lectius vulnerables en els projectes, canalització de l’estalvi familiar o corporatiu envers projectes de TE, emprenedoria, etc.
- Obtenir els recursos financers que permetin fer sostenibles els projectes i el conjunt de les activitats que es duguin a terme des de la cooperativa.
CNAE: 3515.- Producción de energía hidroelèctrica; 3516.- Producción de energía eléctrica de origen térmico convencional; 3518.- Producción de energía eléctrica de origen eólico; 3519.- Producción de energía eléctrica de otros tipos.
S'hi inclouen totes les activitats necessàries per afavorir la informació, la formació i la defensa d'un nou model energètic que fomenti una transició energètica transformadora i justa, basada en l'eficiència energètica i en el desenvolupament distribuït de les energies renovables, així com la defensa dels drets i la participació de les persones consumidores i usuàries, i en particular totes les activitats que aquesta societat cooperativa pugui dur a terme en la seva condició de comunitat ciutadana d’energia o comunitat energètica, oferint serveis de generació renovable comunitària, mobilitat sostenible, eficiència energètica, energia tèrmica i climatització, compres col·lectives i subministrament d’energia cent per cent renovable, entre d’altres similars i amb els mateix objectius socials.
Totes les activitats de la cooperativa es duran a terme en l’àmbit del territori del Baix Montseny i només fora d’aquest àmbit en casos de projectes en col·laboració, i totes elles es desenvoluparan sense afany de lucre.
També constitueix l’objecte de la cooperativa, la defensa, la informació, l’educació, la formació, l’assistència i la representació de les persones consumidores, que hagin constituït un fons amb aquest objecte, d’acord amb llur legislació específica.
Aquest objecte social el pot dur a terme la Cooperativa directament, a títol propi, o a través de participacions en altres societats, d’acord amb la legislació vigent. Igualment, i a la vista de les actuals circumstàncies del mercat, especialment, en quant al món de les comunitats energètiques, la Cooperativa pot desenvolupar les seves activitats amb terceres persones que no tinguin la condició de sòcies i estar oberta a la ciutadania, en general, sense més límits que els derivats de la legislació cooperativa, sense que, en cap cas, les operacions amb terceres persones no sòcies superin el cinquanta per cent del total de les operacions realitzades per la Cooperativa.
Article 3. Compromís d’intercooperació
D’acord amb els principis cooperatius formulats per l’Aliança Cooperativa Internacional, la Cooperativa assumeix el compromís d’intercooperació, i de foment, de formació i de difusió del cooperativisme com a model empresarial i de relació entre les persones i de compromís amb l’entorn.
Article 4. Durada
La Cooperativa es constitueix per temps indefinit i les seves activitats comencen en el moment de la seva constitució.
Article 5. Domicili social i àmbit territorial
El domicili social de la cooperativa s'estableix a Can Rahull al Carrer Empordà, número 30 del municipi de Santa Maria de Palautordera (08460) i es pot traslladar a un altre lloc dins el mateix terme municipal per acord del Consell Rector; el canvi de domicili fora d'aquest cas exigeix l'acord de l'Assemblea General que modifiqui aquest precepte estatutari. La Cooperativa desenvolupa principalment la seva activitat cooperativitzada a Catalunya.
Article 6. Operacions amb terceres persones
La cooperativa pot desenvolupar la seva activitat cooperativitzada amb terceres persones no sòcies, sense més límits que els que imposi la Llei de cooperatives de Catalunya.
Article 7. Classes de persones sòcies
Les persones sòcies de la cooperativa podran adscriure’s a alguna de les següents classes.
7.1. Persones sòcies consumidores i usuàries: poden ser sòcies consumidores les persones físiques i jurídiques que, compartint els objectius i finalitats descrits al preàmbul d’aquests estatuts i al seu article segon, desitgin obtenir els béns i serveis energètics que ofereix la cooperativa, en les millors condicions d’informació, de qualitat, de formació i de preu.
7.2. Sòcies col·laboradores: Poden ser sòcies col·laboradores d’aquesta Cooperativa les persones físiques o jurídiques, aquestes últimes tant públiques com privades, que, sense
participar en l’activitat cooperativitzada, coadjuvin al compliment dels fins socials de la Cooperativa i en comparteixin els seus objectius. Les sòcies col·laboradores no tenen en cap cas dret a retorn cooperatiu. Les condicions de llurs aportacions al capital, que es comptabilitzen separadament de les sòcies comunes, s’han de determinar en cada cas i ha de ser, com a mínim, la prevista a l’article 24 d’aquests Estatuts i tenen dret a participar en els òrgans socials de la Cooperativa en els termes i amb les limitacions que deriven d’aquests Estatuts.
7.3. Sòcies de treball: Poden ser persones sòcies treballadores totes les persones que puguin prestar el seu treball per realitzar l'objecte i les activitats especificats a l'article 2 d'aquests estatuts, i en les condicions especificades als articles que contenen el capítol IV d’aquests estatuts.
Article 8. Requisits per a l’admissió d’una persona sòcia consumidora usuària i/o treballadora
Per a l’admissió d’una persona com a sòcia cal que es compleixin els requisits següents:
a) Complir el requisit exigit a l’article 7 d’aquests estatuts per a cada classe de sòcia.
b) Tenir capacitat d'obrar d'acord amb el que preceptua el Codi civil. En el cas de les persones sòcies de consum, també poden formar part de la cooperativa les comunitats de béns, i en el cas de les sòcies col·laboradores, les herències. En el cas de les sòcies de treball, estar capacitat per aportar treball.
c) Compartir els objectius i propòsits de la Cooperativa i poder realitzar l’objecte social especificat a l’article 2 d’aquests estatuts, excepte pel que fa a les persones sòcies col·laboradores i de treball.
d) Subscriure l’aportació obligatòria i fer-la efectiva d’acord amb els articles 70 i 71 de la Llei de cooperatives de Catalunya.
e) No haver estat expulsada o sancionada per falta greu o molt greu de la Cooperativa, ni d’una altra cooperativa en els cinc anys immediatament anteriors a la sol·licitud d’ingrés, ni ser deutor per cap concepte de la pròpia Cooperativa o d’una altra cooperativa.
f) Acceptar els estatuts i reglaments i les obligacions que se’n deriven per a les persones sòcies.
g) Sol·licitar per escrit adreçat al Consell Rector el seu ingrés com a persona sòcia d’alguna de les classes previstes a l’article anterior, acompanyat dels documents que acreditin el compliment dels requisits continguts en aquests Estatuts.
e) Superar un període de prova de 6 mesos (només fixat pel cas de persones treballadores associades, s’exceptua per les persones usuàries i consumidores, que no tindran període de prova).
Article 8.bis Requisits per a l'admissió de persones sòcies col·laboradores
Per a l’admissió d'una persona sòcia col·laboradora, cal que es compleixin els requisits següents:
1) Ajustar-se a l’assenyalat a l’article 7 d’aquests estatuts.
2) Tenir capacitat d'obrar d'acord amb el que preceptua el Codi civil.
3) Superar un període de prova de 3 mesos.
4) Subscriure l’Aportació́ Obligatòria que aquests Estatuts fixen per a la persona sòcia col·laboradora i el seu corresponent desembors.
5) Haver estat aprovada la seva admissió pel Consell Rector.
Article 9. Procediment d’admissió de les persones sòcies
9.1. La sol·licitud d’admissió com a persona sòcia s’ha de formular per escrit adreçat al Consell Rector, en el que s’acrediti el compliment dels requisits exigits als dos articles precedents, en funció de la classe de persona sòcia.
9.2. El Consell Rector ha d’adoptar l’acord pertinent sobre l’admissió de la persona sol·licitant en el termini de tres mesos i comunicar-ho, també per escrit, a la persona interessada, donant-ne comptes a l’Assemblea General. Si transcorre el termini de tres mesos sense que se n’hagi notificat la resolució a la persona interessada, la sol·licitud s’entén estimada.
9.3. La denegació de l’admissió com a persona sòcia ha d’ésser motivada, en base als presents Estatuts o a la Llei. En tot cas la denegació de l’admissió és susceptible de recurs per la persona sol·licitant davant l’Assemblea General, en el termini d’un mes a comptar de la data de la notificació de l’acord del Consell Rector. L’Assemblea ha de resoldre el recurs amb l’audiència prèvia preceptiva de la persona interessada, en el termini de tres mesos. Si transcorre aquest termini i no hi ha resolució expressa, el recurs s’entén desestimat. L’acord que resol els recursos interposats davant de l’Assemblea General és susceptible de recurs davant la jurisdicció ordinària.
9.4 L’adquisició de la condició de persona sòcia resta en suspens fins a la subscripció i el desemborsament de les aportacions al capital social o les altres aportacions obligatòries que corresponguin a cada classe de persona sòcia. Satisfetes aquestes obligacions econòmiques, la persona aspirant adquireix la condició de soci.
9.5. Les notificacions per escrit a les quals es refereix aquest article es poden practicar per mitjans electrònics a l’adreça que el soci hagi facilitat a la Cooperativa.
Article 10. Obligacions de les persones sòcies
10.1. Obligacions comunes per a totes les classes de persones sòcies. Les persones sòcies estan obligades a:
a) Desemborsar les aportacions obligatòries al capital social per a cada classe de persona sòcia, així com les altres obligacions econòmiques que s’estableixen en aquests Estatuts, al Reglament de Règim Intern o als acords adoptats vàlidament pels òrgans de la Cooperativa.
b) Assistir a les reunions de les assemblees generals i dels altres òrgans socials als quals siguin convocades.
c) Acceptar els càrrecs socials, llevat de causa justificada, apreciada per l’Assemblea General.
d) Complir els acords vàlidament adoptats pels òrgans socials.
e) Comportar-se amb la deguda consideració en les seves relacions amb les altres persones sòcies.
f) No dedicar‐se a activitats de competència amb les de la Cooperativa ni col∙laborar amb qui les dugui a terme, llevat que siguin expressament autoritzades pel Consell Rector.
g) Participar en les activitats de formació i d’intercooperació.
h) Guardar secret sobre els assumptes i les dades de la Cooperativa, la divulgació dels quals pugui perjudicar els interessos socials.
i) Complir els altres deures que resultin de preceptes legals i d'aquests Estatuts.
10.2. Obligacions específiques de les persones sòcies usuàries. A més de les obligacions consignades a l’apartat 1 precedent, les persones sòcies usuàries venen igualment
obligades a participar en l’activitat cooperativitzada en els termes que deriven d’aquests estatuts i dels acords dels òrgans socials de la Cooperativa.
10.3. Obligacions específiques de les persones sòcies col·laboradores estan obligades, a més de les obligacions consignades a l’apartat 1 precedent, venen igualment obligades:
a) Fer el desemborsament de l'aportació compromesa i complir les obligacions econòmiques que els correspongui.
b) Assistir a les reunions de les assemblees generals i d'altres òrgans pels quals siguin convocats, amb les limitacions legalment establertes.
c) Acceptar els càrrecs socials llevat de causa justificada apreciada per l'Assemblea General.
d) Complir els acords vàlidament adoptats pels òrgans de govern.
e) Guardar secret sobre els assumptes i dades de la cooperativa, la divulgació dels quals pugui perjudicar els interessos socials.
f) Complir els altres deures que resultin de preceptes legals i d'aquests estatuts.
10.4. Obligacions específiques de les persones sòcies treballadores estan obligades, a més de les més de les obligacions consignades a l’apartat 1 precedent, venen igualment obligades:
a) Realitzar les activitats de treball que constitueixen l'objecte de la cooperativa, en les condicions que estableixen els articles del capítol IV d'aquests estatuts, i dur a terme l’activitat cooperativitzada mínima que hagi assignat o reconegut a cadascú́ el Consell Rector.
b) No dedicar-se a activitats de competència amb les de la cooperativa ni col·laborar amb qui les dugui a terme, llevat que siguin expressament autoritzades pel Consell Rector.
c) Participar en les activitats de formació i intercooperació.
d) Complir els altres deures que resultin de preceptes legals i d'aquests estatuts.
Article 11. Drets de les persones sòcies
11.1. Drets comuns per a totes les classes de persones sòcies. Les persones sòcies, sigui quina sigui la seva classe, tenen dret a:
a) Participar en la realització de l'objecte social de la Cooperativa, d'acord amb la naturalesa de la seva vinculació a la societat.
b) Elegir i ser elegits per als càrrecs dels òrgans socials, amb les limitacions previstes en aquests Estatuts per a les persones sòcies col·laboradores i de treball.
c) Participar, amb veu i vot, en la presa d’acords a l’Assemblea General i a la resta d’òrgans dels quals hi formin part, amb les limitacions previstes en aquests Estatuts per a les persones sòcies col·laboradores i de treball.
d) Sol·licitar i rebre informació sobre les qüestions que afecten els seus interessos econòmics i socials en els termes establerts als presents Estatuts i a la Llei de cooperatives de Catalunya.
e) Percebre el reemborsament de l’aportació a capital social, si s’escau, en cas de baixa, liquidació o separació per fusió, escissió o transformació de la Cooperativa, dret que no s’ha de veure afectat per una suspensió temporal dels drets a causa d’un expedient sancionador, sens perjudici del que disposen aquests Estatuts socials amb relació a les aportacions el reemborsament de les quals pot ser refusat incondicionalment pel Consell Rector.
f) Tot allò que resulti de les normes legals i estatutàries, així com dels altres acords adoptats vàlidament pels òrgans de la Cooperativa.
11.2. Drets específics de les persones sòcies usuàries. A més dels drets consignats a l’apartat 1 precedent, les persones sòcies usuàries tenen dret a participar en l’activitat cooperativitzada en els termes que deriven d’aquests estatuts i dels acords dels òrgans socials de la Cooperativa.
11.3. Drets de les persones sòcies col·laboradores.
Les persones sòcies col·laboradores tenen dret a rebre l’interès que, si s’escau, s’estableixi per a les seves aportacions al capital social en l’acord subscrit en la Cooperativa i amb les limitacions previstes estatutàriament (no pot meritar un interès superior a l’interès legal del diner, sens perjudici de les actualitzacions corresponents). Tenen, igualment, dret a ocupar els càrrecs socials amb les limitacions establertes als articles 26, 48.3 i 55 de la Llei de cooperatives de Catalunya, en els termes següents:
a) Tindran dret de vot en les mateixes condicions que les persones sòcies usuàries, però el vot conjunt no podrà superar el 10%, per a cada votació, dels vots totals de l’Assemblea General.
b) Podran elegir, entre les persones sòcies col·laboradores, un representant per a ésser membre del Consell Rector.
c) Els socis col·laboradors no poden ésser, en cap cas, titulars de la Presidència del Consell Rector.
11.4. Drets de les persones sòcies de treball.
Les persones sòcies de treball tenen dret a rebre l’interès per a les seves aportacions al capital social en l’acord subscrit en la Cooperativa i amb les limitacions previstes estatutàriament (no pot meritar un interès superior a l’interès legal del diner, sens perjudici de les actualitzacions corresponents). Tenen, igualment, dret a ocupar els càrrecs socials amb les limitacions establertes als articles 26, 48.3 i 55 de la Llei de cooperatives de Catalunya, en els termes següents:
a) Tindran dret de vot en les mateixes condicions que les persones sòcies usuàries, però el vot conjunt no podrà superar el 10%, per a cada votació, dels vots totals de l’Assemblea General.
b) Podran elegir, entre les persones sòcies de treball, un representant per a ésser membre del Consell Rector.
c) Els socis treballadors no poden ésser, en cap cas, titulars de la Presidència del Consell Rector.
11.5. Suspensió dels drets de les persones sòcies
Els drets de les persones sòcies només es poden suspendre temporalment, en les condicions que regulin expressament aquests estatuts, com una modalitat de sanció o com a mesura cautelar en un expedient sancionador. En tot cas els drets de les persones sòcies només es poden suspendre en els supòsits següents:
a) No estar al corrent de les obligacions econòmiques com a soci.
b) No participar en les activitats cooperativitzades en els termes que estableixen aquests estatuts.
c) Deixar de complir els requisits exigits per a tenir la condició d’entitat o persona sòcia de la classe corresponent.
La suspensió de drets no afecta, en cap cas, el dret d'informació, el d’assistència a l’assemblea general amb veu ni els drets que la Llei n’exceptua. La suspensió fineix en el moment en què la persona o entitat sòcia normalitza la seva situació en la societat cooperativa.
Article 12. Dret d’informació
Per exercir el dret d'informació, les persones sòcies disposen dels mitjans que s'estableixen a l’article 39 de la Llei de cooperatives de Catalunya.
12.1 Tota persona sòcia té el dret d’informació sobre les qüestions que afecten els seus drets econòmics i socials, en els termes que estableix l’article 39 de la Llei de cooperatives catalana, en els estatuts o en els acords de l’Assemblea General.
12.2 Tota persona sòcia té dret, en tot moment, com a mínim a:
a) Rebre una còpia dels estatuts de la cooperativa i del reglament de règim intern i, igualment, a rebre la notificació de les modificacions que s’hi facin i els acords dels òrgans de govern que l’afectin.
b) Examinar lliurement els llibres de la cooperativa i sol·licitar certificacions tant dels acords reflectits en les actes de les assemblees generals, com de les inscripcions dels llibres corresponents.
c) Rebre qualsevol informe o aclariment sobre la marxa de la cooperativa i sobre els seus propis drets econòmics i socials, sempre que ho sol·liciti per escrit al consell rector, el qual li ha de respondre en el termini de quinze dies, a comptar de la presentació de l’escrit. Si el soci està en desacord amb el contingut de la resposta que se li ha donat, pot reiterar per escrit la sol·licitud, que, en aquest cas, ha d’ésser resposta públicament pel consell rector en la primera assemblea general que es convoqui després d’haver reiterat la petició.
d) D’ençà del dia de la convocatòria de l’assemblea general ordinària en la qual s’hagi de deliberar i prendre acords sobre els comptes de l’exercici econòmic, els socis han de poder examinar, en el domicili social, els documents que integren els comptes anuals i, si escau, l’informe de la intervenció o de l’auditoria de comptes. Així mateix, els socis tenen dret a rebre còpia dels documents i a l’ampliació de tota la informació que considerin necessària i que tingui relació amb els punts de l’ordre del dia, sempre que ho sol·licitin per escrit cinc dies abans de l’assemblea, com a mínim.
Article 13. La responsabilitat de les persones sòcies
D’acord amb la legislació cooperativa, la responsabilitat patrimonial de les persones sòcies per les obligacions socials es limita a les aportacions al capital social subscrites, tant si estan desemborsades o no. La persona sòcia que es doni de baixa, continua essent responsable davant la cooperativa, durant cinc anys, de les obligacions contretes per la cooperativa amb anterioritat a la data de la baixa.
Article 14. Baixa de les persones sòcies
Qualsevol persona sòcia es pot donar de baixa voluntàriament, fent-ne la notificació per escrit al Consell Rector amb tres (3) mesos d'antelació.
Article 15. Baixa justificada i baixa obligatòria
15.1 La baixa s’ha de considerar, en tot cas, justificada en els següents supòsits:
a) La que es realitzi complint el preavís establert a l’article anterior.
b) La disconformitat de la sòcia amb l’acord de fusió, d’escissió o de transformació de la Cooperativa. En aquests supòsits el soci ha de demanar la baixa per escrit adreçat al Consell Rector en el termini d’un mes a comptar des de l’adopció de l’acord respectiu i, en el cas que sigui preceptiva la seva publicació, en el mes següent a la darrera publicació de l’anunci corresponent.
c) La disconformitat de la sòcia amb l’acord d’exigència de noves aportacions obligatòries o amb la modificació del règim de reemborsament de les aportacions al capital social regulat en aquests estatuts socials.
d) Per causes de força major, o per aquelles causes que motivadament apreciï el Consell Rector que hi concorre una causa justa.
15.2 Les decisions del Consell Rector sobre la qualificació i els efectes de la baixa de l’entitat o persona sòcia poden ser recorregudes, d’acord amb l’article 34 de la Llei de cooperatives de Catalunya, per aquesta, davant l’Assemblea General dins el mes següent a la seva notificació; el termini perquè l’Assemblea General resolgui el recurs és de sis mesos, a comptar de la data de la interposició del mateix; les divergències sobre la decisió de l’Assemblea es poden adreçar a la jurisdicció competent.
15.3 El Consell Rector ha de donar de baixa obligatòriament a les persones sòcies que perdin els requisits objectius, exigits per aquests estatuts o per la Llei, per formar part de la Cooperativa, obligatòriament, o disciplinàriament, per expulsió.
Article 16. Qualificació de la baixa
En el termini de tres (3) mesos, a comptar des de que la persona sòcia hagi demanat la baixa, el Consell Rector ha resoldre motivadament i per escrit sobre la qualificació de la baixa com a justificada o no justificada i determinar-ne els efectes. Si transcorregut aquest termini el Consell no dicta resolució expressa, s’entén que la baixa voluntària és justificada. En tot cas, contra la resolució del Consell Rector la persona sòcia disconforme pot interposar recurs davant l’Assemblea General en el termini d’un mes a comptar des de la notificació de la resolució. El termini perquè l’Assemblea General resolgui el recurs és de sis mesos, a comptar des de la data de la interposició del recurs. Transcorregut aquest termini sense resolució expressa, s’entén que el recurs ha estat estimat. En tot cas, contra l’acord de l’Assemblea General es pot interposar recurs davant la jurisdicció competent. Les notificacions per escrit a les quals es refereix aquest article es poden practicar per mitjans electrònics a l’adreça que el soci hagi facilitat a la Cooperativa.
Article 17. Efectes econòmics de la baixa. Dret de reemborsament
17.1. En els casos de baixa d’una persona sòcia aquesta té dret al reemborsament de les seves aportacions, voluntàries i obligatòries, al capital social, sens perjudici de la facultat del Consell Rector de refusar incondicionalment el reemborsament.
17.2. Per a la determinació de la quantia del reemborsament del capital social, en els termes previstos a l’apartat precedent, s’han d’aplicar les regles següents:
a) Sobre la base dels resultats de l’exercici econòmic en què es produeixi la baixa i de la imputació de resultats que li sigui atribuïble, s’ha de procedir, en el termini d’un mes a comptar des de l’aprovació dels comptes anuals corresponents a l’exercici esmentat, a fixar l’import definitiu del reemborsament de les seves aportacions al capital social.
b) De I'import resultant se'n poden deduir: Les quantitats que el soci/sòcia deu a la cooperativa per qualsevol concepte. Sobre l’import liquidat de les aportacions obligatòries, el Consell Rector pot aplicar les deduccions que s’acordin en cas de baixa injustificada o expulsió, respectant el límit fixat en els estatuts, que no pot excedir el 20% o el 30%, respectivament. Les responsabilitats que puguin ser-li imputades i quantificades, sense perjudici de la responsabilitat patrimonial que preveu I'article 41.3 de la Llei de cooperatives de Catalunya; les pèrdues no compensades d'exercicis anteriors, i les previsions de pèrdues de I'exercici en curs a regularitzar un cop tancat aquest exercici.
c) El pagament de les aportacions socials el reemborsament de les quals ha estat acordat pel Consell Rector s’ha de fer en el termini que es fixi de mutu acord o, si no és així, en el que assenyali el Consell Rector, que no pot ser mai superior a 5 anys a partir de la data de la baixa. La persona sòcia no pot meritar un interès superior a l’interès legal del diner, sens perjudici de les actualitzacions corresponents.
Article 18. Faltes de les persones sòcies
Les faltes comeses per les persones, segons la importància, la transcendència i la intencionalitat, es classifiquen en lleus, greus i molt greus.
Article 19. Faltes lleus
Són faltes lleus comunes per a totes les classes de sòcies:
a) La primera falta d’assistència no justificada a les sessions de l’Assemblea General degudament convocada.
b) La falta de consideració o de respecte a una altra persona sòcia o sòcies.
c) La falta de comunicació a la cooperativa del canvi de domicili dins del mes següent.
d) L’incompliment dels acords o les instruccions donats vàlidament pels òrgans competents.
e) Totes les altres infraccions comeses per primera vegada contra aquests estatuts, no previstes en altres apartats.
Article 20. Faltes greus
Són faltes greus comunes per a totes les classes de sòcies:
a) La no assistència injustificada a les assemblees generals degudament convocades, quan es produeixi, com a mínim, en la meitat de les celebrades en dos exercicis econòmics seguits.
b) La no acceptació o la renúncia sense causa justificada a judici del Consell Rector o de l’Assemblea General, si escau, dels càrrecs o funcions per als quals el soci hagués estat escollit.
c) La violació de secrets sobre assumptes interns de la cooperativa susceptible de produir-li un perjudici.
d) L’incompliment o demora de les obligacions econòmiques relatives al pagament de quotes periòdiques o d’aportacions a capital.
e) L’incompliment dels deures estatutaris del que se’n derivi un perjudici per a la Cooperativa de caràcter greu i que no sigui qualificat com a falta molt greu a l’article següent, així com el fet de realitzar una activitat o deixar de fer-la en contra del que es preveu en aquests Estatuts i del que se’n derivi igualment un perjudici a la cooperativa d’un caràcter greu.
f) Negar-se a facilitar la informació requerida pel Consell Rector o per l’Assemblea.
g) La falta de consideració o de respecte amb un altre entitat o persona sòcia o als seus representants.
h) La reiteració de faltes lleus per les quals el soci hagués estat sancionat en els tres anys anteriors.
Article 21. Faltes molt greus
Són faltes molt greus comunes per a totes les classes de sòcies:
a) L’ús del patrimoni social per part d’un soci per a negocis particulars.
b) L’incompliment d’obligacions socials que suposin un greu perjudici a la cooperativa.
c) La realització d’actuacions nocives per a la cooperativa.
d) La realització d’actuacions que tinguin repercussió pública i que malmetin o causin un greu perjudici a la imatge de la cooperativa o a la d’algun dels seus membres.
e) Les absències injustificades de forma reiterada d’un membre del Consell Rector a les reunions degudament convocades.
f) L’incompliment reiterat de les obligacions econòmiques.
g) La falsificació de documents, firmes, segells o anàlegs, o la utilització de la imatge corporativa de la cooperativa de manera fraudulenta o enganyosa.
h) La reiteració de faltes greus per les quals el soci hagués estat sancionat en els tres anys anteriors.
Article 22. Sancions
22.1. Les faltes lleus se sancionen amb una amonestació verbal o per escrit.
22.2 Les faltes greus es poden sancionar amonestació per escrit o amb la inhabilitació per exercir càrrecs en els òrgans socials per un termini de fins a dos anys.
22.3 Les faltes molt greus es poden sancionar amb la inhabilitació per exercir càrrecs en els òrgans socials o amb la suspensió de tots o alguns els drets socials per un termini de fins a tres anys, excepte els econòmics, els drets d’informació, i els altres que la llei 12/2015 de Cooperatives exceptua o bé amb l’expulsió. La graduació de la sanció s’aplica en funció de les conseqüències econòmiques i socials que produeixen els fets sancionats, de la mala fe de la sòcia infractora i de la reincidència.
Article 23. Procediment sancionador
Correspon al Consell Rector la potestat sancionadora, amb la instrucció prèvia de l’expedient sancionador corresponent i amb l’audiència de l’entitat o persona sòcia interessada durant un termini de deu (10) dies, comptadors d’ençà de la notificació d’inici de l’expedient sancionador a la sòcia expedientada. Si l’entitat o persona sòcia presenta al·legacions, ho ha de fer per qualsevol mitjà que en permeti la consulta posterior.
El Consell Rector ha de nomenar, per a cada cas concret, una persona com a instructora perquè col·labori en la tramitació de l’expedient sancionador. El nomenament pot recaure en una persona que no tingui la condició de sòcia o en una entitat sòcia de la cooperativa. En aquest segon cas l’entitat o persona sòcia haurà d’estar al corrent en el compliment de totes les seves obligacions, no estar subjecta a expedient sancionador i no haver estat sancionada per faltes greus o molt greus durant els dos anys immediatament anteriors. La persona instructora pot ser recusada pel Consell Rector, o per la sòcia contra la que se segueix l’expedient sancionador, per les següents causes:
a) Parentiu fins al tercer grau de consanguinitat ja sigui en línia directa o col·lateral, i fins al segon d'afinitat amb els legals representants o els membres de l’òrgan de govern i administració de l’entitat expedientada o amb aquesta.
b) Amistat o enemistat manifesta amb l’entitat o persona sòcia contra la qual s’instrueix l’expedient sancionador, els seus legals representants o els membres del seu òrgan de govern i administració.
c) Interès directe o indirecte en l’assumpte.
La funció de la persona instructora és recollir proves sobre els fets objecte de l’expedient sancionador i elaborar una proposta amb caràcter preceptiu i no vinculant que ha de
presentar al Consell Rector. El Consell Rector pot acordar durant la tramitació de l’expedient, com a mesures cautelars, la suspensió dels drets de l’entitat o persona sòcia, en els casos en què aquesta no es trobi al corrent seves obligacions econòmiques, no participi en les ctivitats cooperativitzades en els termes que preveu aquests estatuts o quan deixi de complir els requisits exigits per tenir la condició de sòcia. La suspensió de drets en cap cas no pot afectar el dret d’informació, al d’assistència a l'Assemblea General, amb veu, ni als altres drets que la Llei exceptuï i en tot cas la suspensió acabarà quan la sòcia normalitzi la seva situació a la Cooperativa.
Contra les sancions es pot interposar recurs davant l’Assemblea General en el termini d’un mes a comptar des de la notificació de la sanció. El termini màxim perquè l'Assemblea General resolgui el recurs és de sis mesos, a comptar de la data de la interposició. Transcorreguts aquest termini sense que s’hagi dictat i notificat la resolució, s’entén que el recurs ha estat estimat i, per tant, la sanció queda revocada. L’acord de sanció o, si escau, la ratificació d’aquest acord per l’Assemblea General poden ser impugnats en el termini d’un mes, a comptar des de la notificació, d’acord amb el tràmit processal d’impugnació d’acords socials establert a l’article 52 de la Llei de cooperatives de Catalunya.
En els casos en què la sanció proposada sigui l’expulsió de la sòcia s’ha de procedir d’acord amb l’article 36 de la Llei de cooperatives de Catalunya:
a) L’expulsió només pot ésser acordada per una falta tipificada com a molt greu als presents Estatuts i mitjançant un expedient instruït a aquest efecte pel Consell Rector.
b) El recurs davant l’Assemblea General s’ha de resoldre amb l’audiència prèvia de l’entitat o persona sòcia interessada, o de qui la representi, per votació secreta.
L’Assemblea General pot anul·lar l’expulsió o bé ratificar-la. En aquest darrer cas, s’ha de tramitar la baixa de la persona sòcia.
c) L’acord d’expulsió és executiu des del moment en què l’Assemblea General notifiqui la seva ratificació a la sòcia, un cop ha acabat el termini per a presentar-hi recurs.
Article 24. Capital social
24.1 El capital social està constituït per les aportacions de les persones sòcies obligatòries i voluntàries, que s'han d'acreditar mitjançant títols nominatius. Els títols han de tenir un valor de CENT EUROS (100,00€) cadascun.
L'aportació mínima per a adquirir la condició de persona sòcia usuària ha d’ésser de CENT EUROS (100,00€), i per tant ha de subscriure UN (1) títol.
L'aportació mínima per a adquirir la condició de persona sòcia col·laboradora ha de ser de CENT EUROS (100,00€) i per tant ha de subscriure UN (1) títol.
L'aportació mínima per a adquirir la condició de persona sòcia de treball ha de ser de CENT EUROS (100,00€) i per tant ha de subscriure UN (1) títol.
Les aportacions obligatòries no meriten interessos, sens perjudici de les actualitzacions corresponents.
El desemborsament de les aportacions al capital social es farà de la manera que estableixen els articles 70 i 71 de la Llei de cooperatives de Catalunya.
Tota aportació al capital social que excedeixi l'aportació obligatòria per a ésser soci es considera aportació voluntària.
24.2 El reemborsament de les aportacions obligatòries que constitueixen el capital social pot ésser refusat incondicionalment pel Consell Rector en cas de baixa. En cas que el Consell Rector refusi el reemborsament del capital social són també aplicables els articles 35.4, 72.2, 74.2 i 106.2 de la Llei de cooperatives.
Tanmateix, d’acord amb l’article 70.8 de la Llei de cooperatives, la transformació obligatòria de les aportacions amb dret de reemborsament en cas de baixa en aportacions el reemborsament de les quals pugui ésser refusat incondicionalment pel Consell Rector, o la transformació inversa, requereix l’acord de l’assemblea general amb la majoria exigida per a la modificació dels estatuts. Els socis disconformes amb l’acord de transformació que hi hagin votat en contra i hagin fet constar expressament en acta que s’hi oposen, i també els socis que, per causa justificada, no han assistit a l’Assemblea general, tenen dret a obtenir la baixa per aquesta causa, que és qualificada de baixa justificada, si la demanen per escrit al Consell Rector en el termini d'un mes a comptar des del dit acord de transformació.
24.3 Les aportacions al capital social podran ser regularitzades anualment d’acord amb el que preveu la normativa cooperativa.
24.4 S'estableix un capital social mínim de TRES MIL EUROS (3.000,00€), que ha d'estar subscrit i desemborsat íntegrament.
Article 25. Aportacions obligatòries i aportacions voluntàries
25.1 L'Assemblea General, per majoria de les dues terceres parts dels vots assistents, pot establir l'exigència de noves aportacions obligatòries, fixant la seva quantia, els terminis i les condicions del seu desemborsament.
Les persones sòcies disconformes amb l'acord d'exigència de noves aportacions obligatòries, que hagin votat en contra i que hagin fet constar expressament en acta que s'hi oposen, així com les persones sòcies que per causa justificada no hagin pogut assistir a l'Assemblea General, tenen dret a obtenir, si ho demanen en el termini d'un mes després de l'acord de l'Assemblea General, la baixa per aquesta causa, que serà qualificada com a baixa voluntària justificada. En aquest supòsit, no s'exigirà fer efectives les aportacions acordades.
25.2 L'Assemblea General, per majoria simple, pot aprovar la subscripció d'aportacions de capital, en forma voluntària, per part dels socis, sempre que es faci la subscripció en el termini màxim de tres mesos a partir de la data de l’acord, i el seu desemborsament en el moment de la subscripció. En tant que entitat sense ànim de lucre, conforme a l’article 144 de la Llei de cooperatives de Catalunya, les aportacions voluntàries al capital social, sempre i quan ho estableixi l’acord d’emissió, poden meritar interessos, que en cap cas poden ser superiors a l’interès legal del diner.
Article 26. Transmissió de les aportacions
Les aportacions o títols de les persones sòcies solament es podran transmetre, d'acord amb l'article 75 de la Llei de cooperatives de Catalunya:
a) Entre persones sòcies, per actes inter vivos. S’estableix que hi ha d’haver una oferta prèvia de transmissió publicada al tauler d’anuncis del domicili social i que cal donar-ne compte de la mateixa al Consell Rector dels 7 dies següents a la transmissió.
b) Per successió mortis causa.
Article 27. Destinació dels excedents a fons socials obligatoris
27.1 Dels excedents comptabilitzats per la determinació del resultat cooperatiu, un cop deduïdes les pèrdues de qualsevol naturalesa d’exercicis anteriors, i abans de la consideració de l’impost sobre societats, s’han de destinar, al Fons de reserva obligatori i al Fons d’educació i promoció cooperativa els percentatges següents:
a) Al Fons de Reserva Obligatori, amb la finalitat de contribuir a la consolidació econòmica de la cooperativa, s’ha de destinar com a mínim 20% dels excedents.
b) Al Fons d’Educació i Promoció Cooperativa cal destinar com a mínim el 10% dels excedents nets de cada exercici i ha de tenir com a finalitats: la formació de les persones sòcies i de les persones treballadores en els principis i les tècniques cooperatives, empresarials, econòmiques i professionals; la promoció de les relacions entre cooperatives i la difusió del cooperativisme, i l’atenció a objectius d’incidència social i de lluita contra l’exclusió social i les altres finalitats previstes a l’article 85 de la Llei.
c) S’ha de destinar al Fons de Reserva Obligatori el 50% dels excedents procedents de la regularització de balanços. L’altra 50% dels excedents procedents de la regularització de balanços s’ha d’aplicar d’acord amb allò previst a l’article 81.4.c) de la Llei de cooperatives de Catalunya.
d) S’han de destinar al Fons de Reserva Obligatòria el 100% dels excedents procedents de les plusvàlues obtingudes per l’alienació dels elements de l'immobilitzat material o de l'immobilitzat intangible, en els termes previstos a l’article 79.2.f) de la Llei de cooperatives de Catalunya.
27.2 Dels beneficis extracooperatius, una vegada deduïdes les pèrdues de qualsevol naturalesa d’exercicis anteriors i abans de l’impost sobre societats, s’ha de destinar almenys el 50% al Fons de reserva obligatori.
Article 28. Destinació dels excedents disponibles
Els excedents cooperatius i els beneficis extracooperatius disponibles, un cop satisfets els impostos exigibles i els fons obligatoris regulats a l’article precedent, no es distribueixen entre les persones sòcies, sinó que s’han de destinar a una reserva estatutària irrepartible, que s’ha d’aplicar a les activitats pròpies de la cooperativa. També es poden imputar a aquesta reserva totes les pèrdues, d’acord amb l’article 144. a) de la Llei.
Article 29. Imputació de pèrdues
29.1 Per a la imputació de pèrdues s’han d’aplicar els criteris següents:
a) Fins al 50% de les pèrdues es poden imputar al Fons de Reserva Obligatori.
b) La totalitat de les pèrdues es poden imputar al fons de reserva constituït d’acord amb l’article anterior.
c) La quantia no compensada amb els fons obligatoris i voluntaris s’ha d’imputar a les persones sòcies proporcionalment a les operacions, els serveis o les activitats realitzats per cadascuna d’elles amb la cooperativa. Si aquestes operacions o serveis realitzats són inferiors als que, com a mínim, cada entitat o persona sòcia està obligada a dur a terme d’acord amb l’article 10.1 apartat a), d’aquests estatuts, la imputació de les pèrdues esmentades s’efectuarà proporcionalment a l’activitat cooperativitzada mínima obligatòria. Altrament, d’acord amb la legislació cooperativa, les pèrdues es poden imputar a un compte especial per a amortitzar-les amb càrrec a futurs resultats positius, dins el termini màxim que permeti la legislació tributària específica.
29.2 Les pèrdues imputades a cada persona sòcia s’han de satisfer directament, dins l’exercici econòmic següent a l’exercici en què s’hagin produït, mitjançant deduccions en les aportacions al capital social.
29.3 Les pèrdues que, un cop passat el termini esmentat, quedin sense compensar han de ser satisfetes directament per l’entitat o persona sòcia en el termini d’un mes fins al límit de les seves aportacions a capital, si no és que s’insti concurs de creditors o s’acordi l’increment d’aportacions socials, sense perjudici del que preveu l’article 82 de la Llei de cooperatives de Catalunya.
Article 30. Exercici econòmic
L’exercici econòmic de la cooperativa coincideix amb l’any natural, per tant queda tancat cada 31 de desembre.
Article 31. Assemblea General. Convocatòria de l'Assemblea General ordinària i extraordinària
31.1 L’Assemblea General de la cooperativa és l’òrgan d’expressió de la voluntat social i els seus acords són obligatoris per a totes les persones sòcies. L’Assemblea General pot debatre i decidir sobre qualsevol matèria de la cooperativa que no hagi estat atribuïda expressament a un altre òrgan social. En tot cas, el seu acord és necessari en els actes següents:
a) L’aprovació del Pla de Gestió, del Pressupost Anual, i fixació de l’import de les quotes anuals corresponents, si s’escau.
b) L’examen de la gestió social, l’aprovació dels comptes anuals i la destinació dels resultats.
c) El nomenament i la revocació dels membres del Consell Rector, dels auditors de comptes i dels liquidadors, si s’escau. d) La modificació dels estatuts i l’aprovació o la modificació, si s’escau, dels reglaments de règim intern de la cooperativa.
d) L’aprovació de noves aportacions obligatòries; l’admissió d’aportacions voluntàries i de les aportacions de les sòcies col·laboradores i de treball; l’actualització del valor de les aportacions al capital social; la fixació de les aportacions de les noves sòcies; el règim de reemborsament de les aportacions a capital social; l’establiment de quotes d’ingrés o periòdiques, i també el tipus o la base de determinació de l’interès que s’ha d’abonar per les aportacions al capital social voluntàries.
e) L’emissió d’obligacions, títols participatius o altres formes de finançament mitjançant emissions de valors negociables.
f) L’admissió de finançament voluntari de les persones sòcies.
g) La fusió, l’escissió, la transformació i la dissolució de la Cooperativa.
h) Tota decisió que, segons els estatuts, impliqui una modificació substancial de l’estructura econòmica, social, organitzativa o funcional de la Cooperativa.
i) La creació i la dissolució de seccions, de conformitat amb el que disposa aquesta Llei.
j) L’exercici de l’acció social de responsabilitat contra els membres del Consell Rector, els auditors de comptes i els liquidadors.
k) Tota la resta d’actes en què així ho indiqui una norma legal.
La creació, la incorporació o la separació a una cooperativa de segon grau, i la creació, la incorporació o la separació a una societat cooperativa europea serà competència del consell rector.
31.2 L’Assemblea general, ordinària o extraordinària, ha de ser convocada pel Consell Rector mitjançant un anunci en el domicili social i, a més, mitjançant un escrit adreçat a cadascuna de les persones sòcies, essent vàlids per mitjans telemàtics, sempre que se n’assegurin la seva recepció. La publicació de la convocatòria i la seva notificació a la persona sòcia s’han de fer amb una antelació mínima de 15 dies i un màxim de 30 respecte a la data en què l’assemblea ha de tenir lloc.
La convocatòria, tant la que s'anunciï al domicili social o es publiqui en el web corporatiu com la notificada a les persones sòcies, ha d’expressar amb claredat els punts següents: ordre del dia, lloc, dia i hora de la reunió tant en primera com en segona convocatòria. Si en la convocatòria no s’especifica el lloc de la reunió s’entén que l’assemblea tindrà lloc en el domicili social.
31.3 L'Assemblea General Ordinària s’ha de reunir necessàriament una vegada a l’any, dins els sis mesos següents al tancament de l'exercici econòmic.
31.4 El Consell Rector ha de convocar una Assemblea General Extraordinària sempre que ho sol·liciti un grup de socis que representi, com a mínim un 10% dels socis. Si el Consell Rector no convoca l'Assemblea en el termini d'un mes, les persones sol·licitants poden instar la convocatòria a l'òrgan judicial competent, en els mateixos termes que estableix el paràgraf següent.
Si el Consell Rector no convoca l’Assemblea General, ja sigui en sessió ordinària, com extraordinària, en els casos en què és obligat fer‐ho, qualsevol persona sòcia pot presentar una sol·licitud de convocatòria a l'òrgan judicial competent per raó del domicili social de la cooperativa, en els termes establerts a l'article 45 de la Llei de cooperatives de Catalunya.
Article 32. Constitució de l’Assemblea
L’Assemblea queda vàlidament constituïda en primera convocatòria quan es trobin reunits, presents o representats, més de la meitat dels vots socials. La segona convocatòria es considera vàlidament constituïda sigui quin sigui el nombre de vots socials assistents.
Segons el que preveu l’article 46.3 de la Llei de Cooperatives de Catalunya, s’entén per assistència a l’Assemblea, present o representada, la participació tant si es fa físicament, com si es fa virtualment, mitjançant procediments telemàtics. Tal com preveu la Llei de cooperatives, l’Assemblea es podrà reunir mitjançant videoconferència o altres mitjans de comunicació, sempre que quedi garantida la identificació dels assistents, la continuïtat de la comunicació, la possibilitat d’intervenció en les deliberacions i l’emissió de vot. En aquest cas s’entén que la reunió es porta a terme en el lloc on es troba la persona que presideix.
L’Assemblea és presidida per la persona que exerceix la presidència del Consell Rector o qui n’exerceix les funcions; no obstant això, es podrà triar en el mateix acte la persona que presideixi els debats. La seva funció és dirigir i mantenir l’ordre en el desenvolupament dels debats, exigint que es compleixin les formalitats determinades per la llei.
La persona que ocupa la secretaria de l’Assemblea és la mateixa que ocupa aquest càrrec al Consell Rector, qui la substitueixi o la persona que esculli l’Assemblea a aquest efecte.
Article 33. Del dret de vot i del vot delgat o representat
Cada persona sòcia de consum té un vot a l’Assemblea General.
Correspon a cada persona sòcia col·laboradora un (1) vot a l’Assemblea General, però la suma total dels vots de les sòcies col·laboradores no pot superar, en cap cas, el 10% del conjunt dels vots socials presents en cada Assemblea General.
Correspon a cada persona sòcia de treball un (1) vot a l’Assemblea General, però la suma total dels vots de les sòcies de treball no pot superar, en cap cas, el 10% del conjunt dels vots socials presents en cada Assemblea.
El dret de vot de les persones sòcies es pot exercir per delegació, a una altra persona sòcia. Cada persona sòcia pot tenir representar un màxim de dues sòcies més. La delegació de vot (representació) d’una persona sòcia per una altra ha de ser escrita i expressa per a una sessió concreta. L’admissió dels vots delegats s’ha de fer al començament de la sessió per qui ocupi la Presidència. Les persones físiques que tinguin la condició de sòcies es poden fer representar a l’Assemblea General pel seu cònjuge o parella de fet, ascendent o descendent. En aquests cas no cal admetre la representació.
La representació legal de les persones jurídiques i de les persones menors o incapacitades s’ha d'ajustar a les normes aplicables.
Article 34. Adopció d'acords
L’Assemblea General adopta els acords per majoria simple dels vots socials presents i representats.
Per a possibilitar les votacions per procediments telemàtics, la cooperativa ha d’habilitar el corresponent dispositiu de contacte de la persona sòcia amb la cooperativa que permeti acreditar, en tot cas, la seva identitat, i l’exercici i la confidencialitat del vot.
Les votacions de l’Assemblea General es poden dur a terme per mitjans telemàtics garantint l’accessibilitat al conjunt de votants en condicions d’igualtat, en aquest cas es consideren assistents totes les persones sòcies connectades.
L’Assemblea general adopta els acords amb el vot favorable de les 2/3 parts dels vots socials assistents en els casos següents:
a) Fusió, escissió, dissolució i transformació de la societat cooperativa.
b) Emissió d'obligacions i títols participatius.
c) Exigència de noves aportacions obligatòries al capital social.
d) Qualsevol acord que impliqui una modificació dels estatuts socials.
L’acció de responsabilitat contra els membres del Consell Rector i la revocació d'algun càrrec social requereixen votació secreta i la majoria favorable de la meitat més un, dels vots dels assistents, si constava a l'ordre del dia de la convocatòria, o la majoria de la meitat més un dels vots socials, si no hi constava. Els assumptes a tractar en l’Assemblea no poden ser altres que els fixats prèviament a l’ordre del dia. Se n’exceptuen les qüestions següents:
a) La convocatòria d'una nova assemblea general.
b) La censura de comptes per part de membres de la cooperativa o d’una persona externa.
c) L’exercici de l’acció de responsabilitat contra els membres del Consell Rector o la revocació d’algun càrrec social.
Per a resoldre sobre expedients sancionadors que hagin estat objecte de recurs, s’ha d’aplicar el que estableix l’article 47.4 de la Llei de cooperatives catalana.
Article 35. El Consell Rector
El Consell Rector és l'òrgan de representació i govern de la societat i li correspon establir les directrius generals d’actuació, amb subordinació a la política fixada per l’Assemblea General. La persona que ocupa la Presidència del Consell Rector té atribuïda la presidència la Cooperativa, en nom del consell rector, així com la representació de la societat.
Article 36. Composició del Consell Rector
El Consell Rector es composa per un mínim de 3 membres i un màxim de 10. Els seus membres han d’esser. elegits entre les persones sòcies de la cooperativa, en votació secreta per l’Assemblea General. Com a màxim un dels seus membres s’ha d’escollir entre les sòcies col·laboradores i un altre del seus membres s’ha d’escollir entre les sòcies de treball, si ni ha. En tot cas, la majoria dels membres han de tenir la condició de sòcies de consum.
Els càrrecs són: Presidència, Vicepresidència, Secretaria i vocals. La distribució dels càrrecs correspon al propi Consell Rector. La Presidència sempre ha de recaure en una persona sòcia consumidora.
Article 37. Durada, renovació, obligatorietat i gratuïtat del càrrec de membre del Consell Rector
El càrrec de membre del Consell Rector té una durada de 4 anys, excepte en cas de reelecció. Els càrrecs seran renovables per meitats cada dos anys. No han de coincidir en una mateixa elecció el càrrec de la Presidència i de la Secretaria. En la primera renovació correspondrà l’elecció de la Secretaria.
L’exercici del càrrec és obligatori, llevat de reelecció o d’una altra causa justa, i no dóna dret a retribució. No obstant això, les despeses i els perjudicis que ocasioni l’exercici d'aquest càrrec han de ser compensats per la Cooperativa en els termes que estableixi l’Assemblea General.
Article 38. Funcionament del consell rector
38.1 El Consell Rector s’ha de reunir amb caràcter ordinari almenys un cop cada 3 mesos i sempre que ho consideri convenient la Presidencia o a apetició, almenys, d’una tercera part dels seus membres.
El Consell Rector es pot reunir mitjançant videoconferència o altres mitjans de comunicació, sempre que en quedi garantida la identificació dels assistents, la continuïtat de la comunicació, la possibilitat d’intervenció en les deliberacions i l’emissió de vot. En aquest cas, s’entén que la reunió es du a terme en el lloc on es troba la persona que la presideix.
38.2 Les deliberacions del consell rector només són vàlides si assisteixen a la reunió més de la meitat dels seus components. S’entén que es troben presents a la sessió els membres del Consell Rector que participin telemàticament, mitjançant videoconferència o altres mitjans de comunicació, sempre que, conforme al paràgraf anterior, en quedi garantida la seva identificació, la continuïtat de la comunicació, la possibilitat d’intervenció en les deliberacions i l’emissió de vot. S'admet que un membre del consell rector en representi un altre.
38.3 Els acords s'han d'adoptar s’adoptaran per majoria absoluta dels membres del Consell Rector presents o representats. El vot de la presidència dirimeix els empats.
38.4 El Consell Rector pot delegar les facultats relatives al tràfic empresarial ordinari de la cooperativa en un dels seus membres o en més d’un, i també pot acordar d’atorgar apoderaments a favor d’una tercera persona que no en sigui membre. Encara que hagi delegat facultats o atorgat apoderaments, el Consell Rector continua sent el titular de les facultats delegades, i és responsable davant la cooperativa, les persones sòcies i les terceres persones de la gestió portada a terme pels membres delegats.
En tot cas, no són delegables les següents facultats:
a) Fixar les directrius generals d’actuació en la gestió de la cooperativa, amb subjecció a la política general establerta per l’assemblea general.
b) Controlar permanentment i directament la gestió empresarial que ha estat delegada.
c) Presentar a l’assemblea general la memòria explicativa de la gestió, la rendició de comptes i la proposta d’aplicació de resultats.
d) Autoritzar la prestació d’avals o fiances a favor d’altres persones.
e) Nomenar i destituir la persona que ocupa la direcció o la gerència.
f) Distribuir els càrrecs del Consell Rector.
g) Decidir el trasllat del domicili dins del terme municipal.
h) Els acords relatius a la creació, la incorporació o la separació d’una cooperativa de segon grau, així com també la creació, la incorporació o la separació d’una societat cooperativa europea.
38.5 Els membres del Consell Rector estan obligats a guardar secret professional després de finalitzar les seves funcions i són responsables de la seva gestió davant l’Assemblea General.
Article 39. Organització funcional i Reglaments de Règim Intern
L’assemblea General pot aprovar altres Reglaments de Règim Intern per a desplegar les normes contingudes en aquests estatuts.
Article 40. Dissolució i liquidació
Són causes de dissolució de la cooperativa:
a) La finalització de l’objecte social o la impossibilitat de realitzar‐lo.
b) La voluntat de les persones sòcies.
c) La reducció del nombre de persones sòcies per sota del mínim legalment necessari per constituir la Cooperativa, si es manté durant més d’un any.
d) La reducció del capital social per sota del mínim legalment establert a la llei o als estatuts, si es manté durant més d’un any.
e) La fusió i l’escissió a què fan referència els articles del 90 al 99 de la Llei de cooperatives de Catalunya.
f) El concurs de creditors sin en determina la seva dissolució la resolució judicial dictada de conformitat amb el que estableix la legislació concursal.
g) Qualsevol altra causa legalment establerta.
Article 41. Adjudicació de l’haver social
En cas de dissolució i liquidació de la Cooperativa, s’ha de procedir d’acord amb allò establert l’article 106 de la Llei de cooperatives de Catalunya.
Disposició addicional 1:
En tots els aspectes no regulats en aquests estatuts, s’ha d'aplicar el que disposa la Llei de cooperatives de Catalunya.
Disposició addicional 2:
Clàusula de submissió arbitratge/mediació del Consell Superior de la Cooperació.
Les qüestions litigioses que se suscitin entre les persones sòcies de la cooperativa i la cooperativa en el marc de l’activitat cooperativitzada o entre la cooperativa i la federació on es troba afiliada, sempre que facin referència a matèries de lliure disposició entre les parts conforme a dret, se sotmetran a la conciliació, a l’arbitratge i/o mediació del Consell Superior de la Cooperació, segons el que disposa el Decret 171/2009, del 3 de novembre, mitjançant el qual s’aprova el Reglament dels procediments de conciliació, mediació i arbitratge davant el Consell Superior de la Cooperació (DOGC núm. 5499, del 5 de novembre de 2009). Les parts es comprometen de manera expressa a l’acatament del laude que resulti de l’arbitratge esmentat, o en el seu cas, al compliment dels acords recollits a l’acta de conciliació o mediació.
Disposició addicional 3:
Als efectes legals oportuns, i d’acord amb l’article 144 de la Llei de cooperatives de Catalunya, es fa constar que la Cooperativa es constitueix com la resta d'entitats sense ànim de lucre, i que, en la seva conseqüència, en aquests Estatuts socials s’ha especificat expressament que:
a) Els excedents de lliure disposició, un cop ateses les dotacions als fons obligatoris, no es distribueixen entre els socis, sinó que es destinen, mitjançant una reserva estatutària irrepartible, a les activitats pròpies d’aquesta classe de cooperativa, a la qual es poden imputar totes les pèrdues, de conformitat amb allò que estableix la Llei.
b) Els càrrecs de membre del Consell Rector no són remunerats, sens perjudici que les persones que els ocupen puguin ésser rescabalades de les despeses originades en l’exercici del càrrec.
c) Les aportacions dels socis al capital social, tant les obligatòries com les voluntàries, no meriten un interès superior a l’interès legal del diner, sens perjudici de les actualitzacions corresponents.
d) Les retribucions de les persones treballadores de la cooperativa no podran superar el 150% de les retribucions que, en funció de l’activitat i categoria professional, estableixi el conveni col·lectiu aplicable al personal assalariat del sector i de la zona corresponent.
Disposició addicional 4:
Pel cas de comptar amb persones sòcies treballadores opten que s’inscriurien a la Seguretat Social en el Règim General.